Lista aktualności Lista aktualności

Sezon na żółciaki - otwarty

Żółciak siarkowy (Leariporus sulphureus) to pospolita i jadalna huba. Pierwsze owocniki pojawiają się w maju, ale spotkać je można aż do września. Warto spróbować go w kotletach, plackach czy z makaronem. Rozglądajcie się więc podczas spacerów uważnie.

Nazywany jest też: grzyb siarkowy, huba siarkowa, huba żółta, kurczak leśny, żagiew siarkowa.

Owocniki żółciaka siarkowego są mięsiste, składające się z przyrośniętych bokiem do drzewa kapeluszy, ułożonych najczęściej dachówkowato - jeden nad drugim. Trudno go nie zauważyć w lesie czy parku. Ma charakterystyczny, siarkowo żółty kolor. Powierzchnia owocnika na wierzchu jest lekko pomarszczona.

Miąższ młodych grzybów jest gąbczasty, miękki i soczysty - z wiekiem twardnieje i wysycha. Pachnie przyjemnie, lekko kwaskowo. Niektórzy wyczuwają zapach siarki.

Wyrastają zwykle na drzewach liściastych – zarówno na jeszcze żywych, jak i na martwych kłodach. Najbardziej lubią wierzby, robinie akacjowe, topole. W Puszczy Białowieskiej najczęściej wyrastają na dębach.

Żółciaki są grzybami jadalnymi, ale tylko młode, soczyste egzemplarze. Starsze są suche, łykowate i po prostu niesmaczne. Można je smażyć, dusić, gotować a nawet marynować.