NAJNOWSZE AKTUALNOŚCI
Czosnek i czosnaczek
Czosnek i czosnaczek
Czosnek niedźwiedzi i czosnaczek pospolity dwa gatunki z różnych rodzin. A wydaje się, że tak podobne. Czosnek z rodziny amarylkowate a czosnaczek – kapustowate.
Podobnie brzmiące nazwy polskie i łacińskie pochodzą od allium – czosnek i dotyczą charakterystycznego zapachu tych roślin.
Obie mają wyraźny, pikantny smak, podobny do znanego czosnku pospolitego uprawianego w ogródkach.
Czosnaczek pospolity - roślina dwuletnia, pojawia się już w marcu, kwitnie od kwietnia do lipca. Wszystkie części rośliny są jadalne. Korzenie mają chrzanowy posmak. Młode liście najlepiej zbierać przed kwitnieniem, potem mogą lekko zgorzknieć. Najlepiej smakują na świeżo, można ich używać zamiast czosnku np. w sałatce, twarożku, maśle czy oleju smakowym. Dodaje się je również do potraw mięsnych, placków ziemniaczanych, klusek, stosuje przy wypieku chleba.
Z nasion można zrobić musztardę – angielska nazwa tej roślinki to właśnie Garlic mustard. W Polsce jest pospolitą rośliną rosnąca w jasnych lasach, zaroślach i ogrodach.
Czosnek niedźwiedzi. Legenda głosi, że niedźwiedzie tuż po przebudzeniu po zimowym śnie szukają czosnku niedźwiedziego. Nic w tym dziwnego, bo to bardzo wartościowa i smaczna roślina. Jest to cenny surowiec zielarski.
Wyciągi z ziela działają wykrztuśnie, moczopędnie, żółciopędnie, napotnie, odkażająco, przeciwmiażdżycowo, odtruwająco; obniżają ciśnienie krwi, regulują przemianę materii, ogólnie wzmacniają.
Smakuje wybornie na kanapkach w postaci surowej, jako pesto do makaronu, ugnieciony z masłem i solą do grzanek, jako dodatek do twarożku. Na rynku znane sa wędliny z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Na zimę można czosnek ukisić, zmiksować z oliwą lub zamrozić a także ususzyć.
Zbierać już przed kwitnieniem.
Przypominamy jednak ,że w Polsce czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną, ale bardzo łatwy w uprawie zarówno z nasion, jak i cebulek. Aby korzystać z jego dobroczynnych składników i niepowtarzalnego smaku warto stworzyć dla niego miejsce w swoim ogródku.
Żródło: internet.
Zdjęcia: A. Laskowska-Ginszt