Lista aktualności
Czas na maliny
Soczysta i pachnąca malina właściwa (Rubus idaeus) to pospolity owoc leśny. Rubus nawiązuje do koloru czerwonego z łacińskiego słowa ruber – czerwony.
W warunkach naturalnych rośnie na niewielkich polanach, zrębach z żyzną glebą zasobną w azot oraz w prześwietleniach lasów liściastych i mieszanych. W tym roku wyjątkowo obrodziły w Puszczy Białowieskiej.
Właściwości lecznicze malin znane są od tysięcy lat. Już starożytni Grecy i Rzymianie zajmowali się ich uprawą. Malina jest szczególnie polecana w leczeniu przeziębień. Sok i powidła z malin z pewności przydadzą się w zimie. Owoce wykorzystuje się także jako dodatek do ciast, placków, naleśników oraz deserów. Właściwości odżywcze i lecznicze dla naszego organizmu mają także liście malin.
Działanie malin: zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, rozgrzanie organizmu, działanie uspokajające, ochrona przed miażdżycą, leczenie biegunki, wzmocnienie układu odpornościowego, opóźnienie starzenia się organizmu, ochrona przed nowotworami.