Asset Publisher Asset Publisher

Aromatyczna macierzanka piaskowa

Jej aromat do złudzenia przypomina tymianek, z którym zresztą jest blisko spokrewniona. Można ją więc stosować do przyprawiania potraw, ale przede wszystkim macierzanka pomaga uporać się z wieloma dolegliwościami. Zalety macierzanki docenił także przemysł perfumeryjny.

Inne nazwy: cząberek, tymianek wąskolistny, dzięcielnica.

Tworzy gęste i bardzo zwarte darnie o wysokości 10–30 cm. Po roztarciu pędów wydziela się charakterystyczny, przyjemny zapach.

Kwitnie od czerwca do końca sierpnia, jest owadopylna. Macierzanka jest rośliną miododajną, bardzo licznie odwiedzana przez owady, nawet w zasuszonych bukietach.

Nasiona roznoszone są przez mrówki. Występuje w widnych lasach sosnowych i brzozowych. W miejscach nasłonecznionych pokrywa teren zwartym kobiercem.

Jest rośliną leczniczą; zawiera olejki eteryczne.

Jest wykorzystywana w ziołolecznictwie; napar z ziela używany po jedzeniu działa wiatropędnie, rozluźnia mięśnie układu pokarmowego. Można stosować do płukania gardła, przy paradontozie.

Macierzanka jest dość często uprawiana, szczególnie nadaje się jako roślina zadarniająca oraz do ogródków skalnych.

Dawniej, wraz z żywicą i innymi ziołami wchodziła w skład kadzidła.